Beneficiile imediate ale implementării unei soluții mobile de tip SFA

Pentru numeroase companii, activitatea echipelor din teren reprezintă un factor ce definește performanța zilnică a acestora. De aceea, organizațiile se confruntă cu volume foarte mari de documente și date înregistrate în diverse formate. În trecut, agenții din teren nu aveau acces la informații specifice în orice moment, deoarece crearea de rapoarte personalizate sau stabilirea rutelor nu era posibilă decât din spațiul de lucru. Din fericire, odată cu apariția soluțiilor software de tip SFA (sales force automation), companiile își pot crește nivelul de eficiență nu doar în ceea ce privește activitatea echipelor de vânzări, dar și a altor angajați care nu își desfășoară activitatea într-un spațiu de lucru tradițional.

În studiul Gartner “Hype Cycle for CRM Sales”, analiștii Tad Travis și Ilona Hansen discută despre importanța soluțiilor mobile SFA, care pare să fie în continuă creștere. Potrivit spuselor lor, beneficiile folosirii acestei tehnologii se pot observa deja la nivelul companiilor mari, și este momentul ca și companiile mici și mijlocii să beneficieze de acest trend, indiferent de industria în care activează. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca dezvoltatorii să simplifice experiența utilizatorilor, oferindu-le aplicații intuitive și ușor de folosit chiar și pentru cei fără experiență tehnică. Odată ce această etapă este depășită, soluția poate livra numeroase avantaje, printre care cele mai importante sunt:

Eficiență sporită a echipelor din teren

Odată cu implementarea aplicațiilor de tip SFA, agenții din teren obțin instant acces la numeroase informații legate de clienții cu care interacționează, produsele pe care le vând, inventar și nu numai. Având acces la o astfel de soluție, aceștia pot colecta datele folosind un terminal mobil (telefon, laptop sau tabletă) și apoi le pot sincroniza cu sistemul centralizat.

În plus, o aplicație SFA complexă permite tuturor membrilor unei echipe să acceseze informații relevante atât înainte cât și în timpul unei discuții cu clienții. Acest lucru elimină momentele în care un agent nu poate răspunde unei cerințe, deoarece nu are acces la toate datele pentru a lua o decizie, acestea fiind acceisible doar la sediul central. Cu alte cuvinte, unul din beneficiile immdiate pe care le vei observa atunci când implementezi o soluție mobilă de tip SFA pentru angajații tăi este eficienta mai mare în ceea ce privește interacțiunea cu potențiali clienți. Pe termn lung, acest lucru poate însemna că echipa ta de vânzări este mai bine pregătită pentru a răspunde cerințelor și a efectua sarcinile zilnice. Capacitatea de a concretiza mai multe vânzări va crește la scurt timp după implementarea unui soft SFA.

Acces la informație, indiferent de locație

Ca manager al unei echipe care lucrează din teren, vei avea nevoie să accesezi în timp real informațiile transmise de agenții de vânzări, precum clienții cu care interacționează sau produsele livrate la anumite puncte de vânzare. Soluțiile mobile de tip SFA sunt dezvoltate pentru a facilita accesarea datelor din departamentele de vânzări, păstrând totodată și toate detaliile relevante legate de o anumită tranzacție. Astfel, vei ști nu doar cine sunt clienții tăi, dar și ce produse achiziționează fiecare și în ce context.

În concluzie, vei putea lua decizii bazate pe date concrete și vei putea ajusta strategiile atunci când observi schimbări în tendințele pieței. Ai primit o solicitare pentru a livra anumite produse la un punct de vânzare? Află imediat ce agenți sunt disponibili și planifică o rută pentru a aproviziona locația respectivă. Capacitatea de a răspunde într-un mod atât de eficient cererii clienților înseamnă confirmarea calității serviciilor, creșterea vânzărilor pe viitor și consturirea unor parteneriate pe termen lung.

Mai mult, aplicația poate fi folosită și pentru motivarea membrilor echipei de vânzări. Soluția SFA conține și funcția de gamification, prin care se pot efectua clasamente bazate pe performanța fiecărui agent, grafice și statistici ce arată rezultatele întregii echipe sau individual. Astfel, vei putea construi un sistem de bonusare bine pus la punct.

Aplicațiile mobile SFA asigură independența agenților din teren

Soluțiile mobile pentru automatizarea activităților de vânzări nu sunt folosite ca instrument de supraveghere al agenților de vânzări. De fapt, folosind o astfel de aplicație, aceștia beneficiază de mai multă libertate și mai multe oportunități de a răspunde cerințelor clienților.

Folosind o soluție mobilă SFA, echipele tale din teren își vor putea organiza activitatea mai bine, fără a aștepta confirmare sau instrucțiuni de la sediul central. Chiar și plângerile clienților vor fi rezolvate pe loc, rutele pot fi optimizate pentru a câștiga timp, iar relația de colaborare cu furnizorii se va îmbunătăți.

Cele trei beneficii dezvoltate în acest articol sunt doar câteva din cele mai importante avantaje ale folosirii unei soluții mobile de tip SFA, și cele mai evidente. Fără îndoială, o astfel de aplicație va îmbunătăți activitatea afacerii tale, indiferent de domeniul de activitate, nu doar în departamentul de vânzări. Mai multe despre acest subiect, în următoarele articole.

Vrei să afli mai multe detalii despre cum o aplicație SFA te poate ajuta? Contactează-ne și îți vom oferi toate detaliile necesare!